Tureluur

 

Het Groene Hart

 

De tuin van de Randstad is een prachtig groen, rustig en rijk gebied. Het Groene Hart kan dan ook zeker gezien worden als rustpunt tussen de grote steden.

 

Unieke polderlandschappen en het ruime veenweidegebied, onderbroken door verschillende wateren en grazende koeien karakteriseren dit schitterende gebied en nodigen u uit tot een nadere kennismaking. Een kennismaking kan niet beter dan door het maken van één van de vele fiets- of wandelroutes die het gebied doorkruisen. Geniet vanaf het water tijdens een vaartocht of ontspan u actief in de natuur tijdens een van de unieke poldertochten!

 

Het Groene Hart bestaat niet enkel en alleen uit landschap en groen. Dit gebied kent een rijke schakering aan culturele monumenten en andere uitingen. De plaatsen in het gebied bieden veelzijdige cultuurhistorische gebouwen en monumenten met ieder hun verhaal uit de geschiedenis en hebben een Oudhollandse uitstraling.

 

Cultuur is ook te proeven bij de bedrijven waar de oude ambachten nog steeds uitgeoefend worden, zoals de zilversmeden, de kaasboerderijen en de pijpenmaker. Gouda, stad aan het water, ademt de sfeer van een boeiend en rijk verleden. Een verleden van handel, kunst, nijverheid en water. Een stad, die meer te bieden heeft dan kaas en kaarsen alleen! De rijkdom in de Stedelijke Musea alsmede de schitterende Goudse Glazen in de Sint Jan zijn daar een sprekend voorbeeld van. Kinderen kunnen het geheim in Gouda ontdekken aan de hand van de leuke stadswandeling ‘op strooptocht’.

 

Schoonhoven ’Zilverstad’ en Oudewater ’Heksenstad’ met hun prachtige historische centra van gerestaureerde monumenten, gezellige winkeltjes en mooie galeries zijn een bezoek meer dan waard. Boek bij de VVV een stadswandeling onder leiding van een gids, dan weet u zeker dat u niets zal missen van die bijzondere plekjes. U kunt bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn een stadswandeling maken o.l.v. een gids van Het Gilde.

 

Het Groene Hart is al eeuwen het decors voor beroemde Nederlandse kunstenaars. Bekende schilders van de Hollandse School hebben in dit gebied meesterwerken gemaakt. Heden ten dage wordt de schoonheid van het Groene Hart en haar bewoners nog steeds vastgelegd.

 

Het Groene Hart kent vele musea met mooie exposities. Maar de musea bieden veel meer dan alleen tentoonstellingen en exposities. Zo kunt u in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum in Schoonhoven in groepsverband een workshop zilversmeden volgen.

 

Maar ook Fort Wierickerschans is een bijzondere plek in het Groene Hart. Ten eerste vanwege het verleden van dit oude fort maar vooral ook vanwege de centrale ligging van Fort Wierickerschans. U kunt hier terecht voor informatie over het Groene Hart en waarom het is vernoemd tot Nationaal Landschap. Maar het is ook hét startpunt van allerlei wandel- en fietstochten. Recreatie en cultuurhistorie liggen hier dus dicht bij elkaar!

 

Terug naar Omgeving of ga naar Foto’s.