donkeresluis

 

Gouda waterstad

 

Gouda is een typisch Hollandse stad, al eeuwenlang verbonden met het water van de Gouwe en de Hollandsche IJssel. In de binnenstad ligt een bijzonder netwerk van intieme, bijna geheimzinnige waterlopen. De Goudse Haven en Gouwe met haar prachtig gerestaureerde sluizen en bruggen zijn een bezoek meer dan waard. Afgemeerde schepen in de singels en terrassen aan het water laten u volop genieten van deze Hollandse Waterstad. Gouda heeft nog een authentiek watersysteem van grachten, sluizen en bruggen.

 

Gouda is ontstaan op de plaats waar het veenriviertje de Gouwe uitmondt in de Hollandsche IJssel. De oorsprong van de stad ligt waarschijnlijk bij de huidige Sint Janskerk. Daar, in de tuin van de kosterij, zijn nog de resten van de motte van de eerste heren van Gouda te zien.

 

In de dertiende eeuw is de haven gegraven. Rond 1400 was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. Dat had zij te danken aan haar ligging aan de belangrijkste vaarroute van de Zuiderzee naar Vlaanderen. Al het internationale scheepvaartverkeer kwam door Gouda. De stad mocht als enige de grafelijke tol heffen. Alle schepen waren daardoor verplicht Gouda aan te doen. Alle andere scheepvaartverbindingen door Midden-Holland waren illegaal. Op het ontwijken van de tollen stonden hoge boetes. Schippers konden zelfs hun lading en schip kwijtraken.

 

De schepen konden alleen via de Gouwe in de IJssel komen en moesten in Gouda worden geschut, met alle economische voordelen van dien. In de uren die het kostte om vanaf het Amsterdams Verlaat via de Donkere Sluis en de Havensluis op de IJssel te komen, verteerden de schippers aardig wat. Bovendien konden bedrijven zoals touw- en zeilmakerijen goed zaken doen. Gouda bloeide dankzij deze strategische positie. Na de middeleeuwen nam die positie af en kreeg Gouda een meer regionale functie. De historische sluizen in de Gouwe en de Haven en de monumentale panden aan de Gouwe en de Oost- en Westhaven herinneren echter nog steeds aan het rijke verleden.

 

Terug naar Omgeving of ga naar Foto’s.